Віктор Голий

Заступник голови Знам'янської районної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Доброволець 42-го кіровоградського батальйону територіальної оборони. Загинув 28 серпня 2014 року під Дебальцевим, потрапивши в засідку, під обстріл снайперів і мінометів.

Народився 28 вересня 1981 року. Батько Віктора - Анатолій Голіков - пенсіонер МВС, за фахом - учитель історії. Мати - Олена Голікова - вчитель початкових класів, працює і зараз. Пізніше Віктор відновив родове козацьке прізвище - Голий.

Мав дві вищі освіти: 2003 року закінчив КДПУ ім. В. Винниченка за фахом "Учитель історії та географії"; згодом закінчив Дніпропетровський інститут державного управління НАДУ при Президентові України - "Магістр державного управління".

З 2007 до 2008 року працював у Дніпропетровській обласній державній адміністрації на різних посадах. З 2008 до 2009 року працював вчителем історії Знам'янської загальноосвітньої школи № 1. З лютого 2010 року по травень 2013 року - на посаді методиста з питань туризму Знам'янського міського краєзнавчого музею.

Історія для нього була способом самозаглиблення та самопізнання. Віктор стверджував: "Вивчаючи історію, ти не тільки отримуєш інформацію, знання, відчуваєш потужний енергетичний зв'язок, силу духу і любові до рідної землі багатьох поколінь українців. Ти розумієш свою причетність до минулого та відповідальність за майбутнє".

Віктор захоплювався археологією, організовував експедиції на високому фаховому рівні. Здобуті матеріали лягли в основу його наукової праці "Археологічна спадщина Знам'янщини". Здобув ІІ місце у категорії "Найкраще наукове дослідження" та диплом "Найкращий музей Кіровоградщини". Посмертно.

Віктор Голий під час козацьких змагань - перший у лаві

Разом із однодумцями заснував туристично-краєзнавчий клуб "Чорнолісся". Вірив у велике туристичне майбутнє краю у зв'язку з його колосальним історичним потенціалом. Наголошував, що саме на Знам'ячнщині взяло початок скіфознавство.

Був організатором та учасником туристичних змагань та заходів.

Був одружений, разом із дружиною Юлією виховував сина Мирослава 2013-го року народження.

Віктор Голий з родиною у Холодному Яру

Член ВО "Свобода" з 2010 року.

На фронт пішов відразу з початком російсько-української війни, з ним пішли багато добровольців зі Знам'янки і області. Віктор став до лав 42-го кіровоградського батальйону територіальної оборони, 4-та рота, взвод зенітних установок.

За словами побратима загиблого, голови Знам'янської міської організації ВО "Свобода" Юрія Майбороди, Віктор завжди і всюди намагався бути попереду. Так сталося і в боротьбі за Україну - він загинув як справжній герой. Командир Анатолій повідомив, що Віктор супроводжував колону бойової техніки, яка пересувалась у "зону АТО", і разом із бойовими товаришами потрапив у засідку. Ворожий снайпер пробив колесо їхнього автомобіля і смертельно поранив водія Миколу Сінченка. Розвернувши зенітну установку, бойовий розрахунок вступив у бій. Ведучи вогонь по супротивнику, хлопці встигли випустити по нападниках більше двохсот снарядів, завдавши їм чималих втрат. Взявши вогонь на себе, Віктор Голий загинув смертю героя, врятувавши своїх бойових побратимів, які вирвалися з ворожої пастки.

Віддати шану справжньому героєві, громадянину й палкому патріоту України Віктору Голому 5 вересня зібралася вся громада Знам'янки. Труну з тілом загиблого від його домівки до міського палацу культури, де відбувся жалобний мітинг, військові, козаки та побратими несли центральною вулицею на руках. На шляху процесії постійно лунали оплески і гасла "Герої не вмирають - вмирають вороги!", "Слава Україні!, Слава Нації!", "Україна - понад усе!".

Поховали героя у селі Плоскому Знам'янського району, як заповідав свободівець своєму молодшому братові Сергію перед від'їздом на військову службу. На цьому цвинтарі похований його прадід Костянтин Прокопович Голий, учасник національно-визвольних змагань періоду Холоднярської республіки. Він у серпні 1920 року 15-річним юнаком брав участь у знам'янському повстанні проти большевиків та їхніх продзагонів.

Фільм про Віктора youtu.be.