Олексій Коновалов

Капітан, командир взводу Чернігівського територіяльного батальйону № 13, свободівець. 12 червня 2014 року загинув на півночі Луганщини біля с. Велика Чернігівка Станично-Луганського району. За за військовою спеціяльністю був зв'язківцем, керував військовим підрозділом на блокпосту.

Олексій народився народився 31 січня 1970 року в м. Чернігів. Розумна людина, легко засвоював мови, знав польську, французьку, англійську. 16 років життя Олексій присвятив армії, отримав звання капітана. Мав інженерну освіту та був фахівцем своєї справи.

Олексій - патріот, націоналіст, затятий свободівець та просто щирий, світлий, відкритий для спілкування чоловік, що прагнув справедливости. Про таких кажуть, що "їм більше за всіх треба" - небайдужий, завжди на передовій.

На Майдан Олексій вирушив одразу після розгону та побиття студентів. За деякий час потоваришував із нашими побратимами-свободівцями, після чого прийшов в офіс Чернігівської міської організації ВО "Свобода", невдовзі ставши членом партії. Після Майдану свободівець брав активну участь у процесах розбудови чернігівської обласної Самооборони. В березні 2014 року створював блокпост у с. Киселівка біля Чернігова - блок-пост для відволікання уваги, на якому нікого не мало залишитися, крім Олексія. У разі наступу ворога він мав підпалити піротехніку і шини та відступити - якщо буде змога…

Пізніше, коли в області з'явилися військові, допомагав їм усім можливим. Коли оголосили мобілізацію, Олексій пішов до військкомату одним із перших. У батальйоні територіяльної оборони № 13 був командиром взводу. Запальний, енергійний, постійно турбувався про якість бойового вишколу та екіпіровки солдатів. На Сході вимагав від бійців рити окопи для ночівлі - завдяки цьому бійці залишилися живими (адже намети легко обстріляти). Солдати командира поважали, бо той відчував відповідальність за життя кожного. Терористи намагалися підкупити командира, щоби він здав бійців, та Олексій залишився вірним Батьківщині. На Сході дістав поранення в ногу, про яке нікому не говорив, - сам обробив та зашив рану. Успішна військова тактика, якої дотримувався Олексій, допомогла уникнути безлічі жертв українських вояків.

Олексія Коновалова посмертно нагороджено Орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.