Олег "Характерник" Костюк
Олег

Боєць "Легіону Свободи". Вояк зведеної штурмової роти "Карпатська Січ" 93 Окремої механізованої бригади. Прихильник ВО "Свобода", родом із Сумщини. Загинув 6 серпня 2015 року близько 18:00 на позиціях біля донецького аеропорту у наслідок прямого влучання ворожої міни. Разом з ним загинув Даниїл Касьяненко ("Телефончик").

Працював водієм вантажівки. Захоплювався футболом. Саме під час гри пошкодив суглоби, та це йому не завадило вирватися на фронт.

Характерник пройшов горнило Революції Гідності. Не минав гарячих точок. Земляк Олега боєць "Кельт" згадує про свого товариша як про невідступного та ідейного чоловіка, який ще до війни став на шлях безоглядної боротьби за Україну. "Олег приїхав на революцію ще до розгону студентів. Сказав, що буде на Майдані до перемоги. Навіть звільнився з роботи. У Ромнах він входив до Самооборони і дуже рвався на фронт.

"Олега пам'ятаю дуже добрим, врівноваженим, дещо флегматичним хлопчиною… Ніколи не бачив його похмурим, злим, з якоюсь люттю. Завше посмішка - з середини, щира…

На базі він щодня обмотував коліна еластичним бинтом. Дуже мучився від болю, але майже ніхто про це не здогадувався, бо робив ті процедури потайки. Казав, що не хоче, аби на підставі цього йому відмовили у праві бути воїном. На навчаннях тягав найважче - кулемет. Схопив відразу (фактично видер з рук у інструктора) і більш не розлучався з ним.

Олег Костюк. Лаштує зброю

Коли проходив медкомісію - переживав, аби не комісували. Адже на Майдані отримав струс мозку. Це і хворі суглоби мало би стати підставою для відмови. Тому і прийшов саме до "Карпатської Січі", сподіваючись, що не відмовлять", - пригадує побратим Євген Козакул.

Командир "Легіону Свободи", очільник "Карпатської Січі" Олег Куцин згадує: "Олег був патріотом з великої літери. Був глибокою людиною, сміливим та відданим вояком".

"Олег давно намагався потрапити на фронт. Улітку зателефонував мені з військкомату і запитав, як можна стати до лав "Карпатської Січі". Вже за два дні приїхав на оформлення у "Карпатську Січ". Тут провів місяць інтенсивних тренувань. Це було його перше бойове чергування", - зітхаючи, каже "Кельт".

6 серпня 2015 року ворожа міна потрапила у позицію новачка "Характерника" та досвідченого "Телефончика". Обидвоє загинули.

9 серпня з почестями Олега Костюка було поховано у селі Ворожба Білопільського району Сумської області.

У журбі за Олегом залишилася дружина та прийомна донька.

Посметрно Олега Костюка нагороджено орденом "За мужність" III ступеня.