Микола Томак

Член Новоархангельської районної організації ВО "Свобода". Заступник командира взоду 34-го батальйону територіяльної оборони Кіровоградської области. Загинув 21 листопада 2014 року під час обстрілу блокпосту з "Градів".

Націоналіст народився 9 квітня 1982 року в селі Нерубайка Новоархангельського району Кіровоградської области. Ще в дитинстві разом із батьками переїхав до села Торговиця Новоархангельського району. З 18.04.2000 по 23.08.2001 проходив строкову службу в лавах Збройних Сил України. Після повернення додому працював в Новоархангельському районі механізатором, трактористом, водієм, верстатником, працівником із благоустрою.

Пам'ятна дошка Володимиру Зюзю

З початком українсько-російської війни Микола Томак став одним із тих націоналістів, що не чекали, поки ворог вдереться в рідну хату, тому вже 19 березня 2014 року він одним із перших записався добровольцем, а згодом увійшов до складу 34-го батальйону територіяльної оборони Кіровоградської области. Військовий фах Миколи - мотострілець. За 8 місяців участи у бойових діях він як заступник командира взводу часто опинявся у найскладніших, найнебезпечніших ситуаціях під час виконання бойових операцій, коли доля иноді вирішує все. 21 листопада успіх обійшов стороною нашого побратима - життя героя обірвалося…

Миколу всі знали як справжнього козака, гідного, патріотичного чоловіка. Саме таким він увійшов до кола націоналістичного осередку "Свободи" у Новоархангельському районі. Націоналіст стояв пліч-о-пліч зі свободіцями під час битви за українську церкву 2013 року, коли вся місцева громада була обурена й повстала проти свавілля московського окупаційного режиму, який спробував відібрати у людей святиню в Новоархангельську. І в березні він, не вагаючись, вирішив стати на захист української держави. Наприкінці літа, коли Микола на два дні повернувся з фронту додому, він написав заяву про вступ до ВО "Свобода".

Микола не встиг до війни створити свою родину й залишити після себе нащадків. Вдома у нього залишилася самотня мати і сестра, яким не вистачатиме уваги та допомоги сина-брата. Але він прожив гідне життя і загинув, як справжній націоналіст, захищаючи рідну землю і свій народ.

Миколу Томака поховано у рідному селі Торговиця.

Більше спогадів: svoboda.org.ua