29 листопада 2011
Скарга на дії Узинського міського голови

Генеральному прокурору України.

Пшонці Віктору Павловичу.

Депутата Узинської міської ради.

Науменка Назара Олеговича.

в порядку до п. 1ст. 94 КПК України,.

відповідно п. 1 ст. 365 КК України.

На дії Узинської міської ради в особі міського голови Охріменка Олександра Георгійовича.

25 жовтня 2011 року 8 сесія Узинської міської ради ухвалила рішення Про місця для проведення мітингів, маніфестацій та інших масово-політичних акцій. Відповідно до ст.39 Конституції України та ст. 38 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", з метою впорядкування проведення мітингів, маніфестацій та інших масово-політичних акцій, узинська міська рада вирішила:

Визначити такі місця проведення мітингів, маніфестацій та інших масово-політичних акцій ініціаторами яких виступають об'єднання громадян, політичні партії, релігійні об'єднання та мешканці міста:

1. площа Героїв Космосу ;

2. площа біля районного будинку культури;

3. центральний парк;

4. парк цукрового заводу;

5. центральний стадіон;

6. біля пам'ятника афганцям;

Відповідним рішенням Узинська міська рада грубо порушила ст. 39 Конституції України, а також низку законодавчих актів: статті 182, 183 Кодексу адміністративного судочинства України, що вповноважує орган місцевого самоврядування лише звернутися до окружного адміністративного суду, а не приймати та виносити рішення замість нього. Не взято до уваги рішення Конституційного Суду України від 19.05.2001 року "У справі за конституційним поданням Міністерства внутрішніх справ України щодо офіційного тлумачення положення частини першої статті 39 Конституції України про завчасне сповіщення органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування про проведення зборів, мітингів, походів і демонстрацій", що вказує на обов'язок органів виконавчої влади чи органів місцевого самоврядування гарантувати і, водночас, вживати відповідних заходів щодо безперешкодного проведення громадянами зборів, мітингів, походів і демонстрацій, забезпечувати та дотримуватись прав і свобод громадян. А з цього випливає, що орган місцевого самоврядування не має створювати перепони для реалізації громадянами їхнього конституційного права.

Право громадян на індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисте звернення до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів закріплено ст.40 Конституції України. Тим самим держава гарантує громадянам України право впливати на точне, відповідно до закону, функціонування органів державної влади і місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій усіх форм власності, гарантує обстоювання ними своїх законних прав та свобод. Відповідно до вимог галузевого наказу від 28 грудня 2005 року N 9гн робота органів прокуратури зі зверненнями є одним із важливих напрямів діяльності, оскільки спрямовується на захист конституційних прав і свобод громадян, зміцнення законності і правопорядку, а основними критеріями оцінки цієї роботи є вжиття вичерпних заходів до задоволення обґрунтованих звернень та реального поновлення порушених прав.

Вищезазначене чітко засвідчує склад злочину в діях міського голови Охріменка Олександра Георгійовича, а саме ‒ винесення вищезгадуваного рішення, з перевищенням службових повноважень, яке було направлено на заподіяння шкоди охоронюваним законом правам та свободам громадян та громадським інтересам (порушення ст. 365 КК України).

На підставі вищевикладеного, просимо:

1. Внести протест на рішення Узинської міської ради.

2. Керуючись ст.ст. 1, 6 Закону України "Про прокуратуру", просимо вжити заходів до усунення порушень закону і притягнення у встановленому законом порядку до кримінальної відповідальності винних осіб.

З повагою Депутат Узинської міської ради Науменко Н.О