23 серпня 2011
Заява фракції ВО "Свобода" до Дня Незалежності

Для Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Державна Незалежність України є абсолютною цінністю, яка не піддається сумніву ні за яких умов.

ВО "Свобода" є ідеологічним послідовником видатних борців за українську державність Євгена Коновальця, Дмитра Донцова, нашого земляка Миколи Міхновського, Івана і Юрія Липи, Миколи Сціборського, Романа Шухевича, Степана Бандери та інших героїв, що віддали свої життя в боротьбі за незалежність України.

На Київських землях під час Народної війни 1917-1931 років проти московської більшовицької окупації під проводом отаманів Федора Артеменка (отаман Орлик) з Гостомеля, Данила Терпила (отаман Зелений) з Трипілля, Марка Шляхового з Глевахи, Овсія Гончара (отаман Бурлака) з Мотовилівки, Івана Грисюка (отаман Гайовий) з Фастівщини боронили свою землю і відстоювали державність України тисячі наших земляків.

Слава і шана їм за те, що завдяки і їхній боротьбі українці скинули колоніальне ярмо і нарешті стали державною нацією.

Ми добре усвідомлюємо ті незчисленні жертви, якими нашому народові довелося оплатити незалежність, починаючи від козацьких повстань кінця XVI століття і закінчуючи сьогоднішнім днем. Я не помилився, кажучи "сьогоднішнім днем", бо українська незалежність, на превеликий жаль, ще й досі перебуває в небезпеці.

Боротьба за незалежність України не закінчена, поки не виявлений і не покараний останній злочинець, що вчинив злочинні дії, спрямовані на окупацію України і поневолення українців.

Ганебним тавром в історії Київських обласних рад Незалежної України стало голосування в квітні минулого року депутатами п'ятого скликання за підтримку Харківських угод по Чорноморському флоту Росії та газу, підписаних "імператором" Медвєдєвим і "губернатором" Януковичем.

Свідченням того, що українська незалежність ще й досі перебуває під загрозою, є той відомий факт, що по всій Україні певними політичними силами консервується, а подекуди й примножується привселюдне використання символів, відверто ворожих самій ідеї української державності. У той же ж час символи багатовікової боротьби українського народу за незалежне державне буття тими самими політичними силами відверто зневажаються.

На центральних площах українських міст і сіл ще й досі височіють пам'ятники Володимиру Леніну, котрий, як відомо, був головним ініціатором і безпосереднім керівником знищення відновленої 1917 року незалежної української держави - Української Народної Республіки. Вулиці міст і сіл Київщини ще й досі називаються іменами як самого Леніна, так і його поплічників, винних у знищенні тисяч і тисяч українців лише на тій підставі, що вони мріяли про власну державу і як могли боролися за неї.

Адже відомо, що українська незалежність постала не завдяки її багаторічному входженню до складу СРСР, а саме всупереч цьому. На всіх етапах існування СРСР його керівництво робило усе можливе й неможливе для того, щоб навіки поховати навіть саму ідею незалежної української держави, навіть саму згадку про неї. І ці дії супроводжувалися моральним і фізичним знищенням носіїв цієї ідеї тобто кращих представників українського народу, втіленням його честі й совісті. Отже використання символів СРСР є наругою над пам'яттю про цих знищених ним людей, наших співвітчизників.

Зазначені мною чинники є лише видимим вершечком величезного айсберга, який несе загрозу існуванню Незалежної Української Держави. Масові вияви відвертої зневаги до символів волелюбних прагнень нашого народу з боку керівників усіх рівнів є рівнозначними їх зневазі до самого народу. Саме це й є найбільшою небезпекою для нашої держави. Зневажання символів незалежності з боку державних чиновників тягне за собою довжелезний ланцюг зневаги до елементарних людських прав, що стає однієї з найсуттєвіших ознак сучасної України в цілому і Київської області зокрема.

Неприпустимим для українського державотворення є ігнорування традицій українського гетьманату з дотриманням чесних процедур виборності.

Нинішня антиукраїнська влада, копіюючи в виборчих процедурах традиції московського царату та радянського тоталітаризму, шляхом тотальних фальсифікацій результатів народного волевиявлення, нищить українську державність з її неповторною ідентичністю.

Наслідки таких дій чинної влади ми масово переживаємо зараз в громадах Київської області, представники яких пройшли сьогодні сюди щоб висловити свій протест з вимогами до нас забезпечити дотримання чинного законодавства при здійсненні місцевого самоврядування.

На превеликий жаль ми документально констатуємо наявність на території Київщини організованих злочинних угрупувань, які діють під прикриттям правоохоронних органів і судів.

Ще в грудні 2010 і в лютому 2011 року на сесіях обласної ради і в зверненнях до обласних правоохоронних органів ми ставили питання про небезпечну ситуацію в місті Василькові. Наші пропозиції були проігноровані провладною більшістю нашої ради. Від правоохоронних органів отримані відписки, ніяких дієвих заходів не здійснено і в результаті нелегітимний міський голова і незаконно сформована міська рада Василькова продовжують свою злочинну діяльність, що зухвало здійснюється навіть по відношенню до самих правоохоронних органів та до жорстокого побиття людей під час виїзного прийому заступником голови Київської обласної державної адміністрації громадян міста.

Кричущим фактом знищення чинною владою місцевого самоврядування є боротьба жителів міст Вишневе Васильків та села Софіївська Борщагівка за своє право на реалізацію виборчого волевиявлення.

Правоохоронні органи і районна влада відверто підтримують протиправні дії однієї сторони конфлікту, ігноруючи свої прямі обов'язки неупередженого й об'єктивного розслідування та захист безпеки всіх громадян.

Мешканці села Софіївська Борщагівка Києво-Святошинського району м. Вишневе, м. Василькова вимагають від влади покарати винних у порушенні їх законних прав на здійснення місцевого самоврядування і сприяти проведенню чесних виборів.

Всі матеріали по місту Василькову та селу Софіївська Борщагівка ми передамо на розгляд комісії Київської обласної ради з питань законності та правопорядку з вимогою розібратися в ситуації і вжити дієвих заходів по нормалізації ситуації. Від посадових осіб, до яких були спрямовані звернення, в тому числі від голови Київської обласної державної адміністрації Анатолія Присяжнюка, ми вимагаємо негайного відповідального реагування по суті.

Ми ‒ нинішнє покоління українців, маємо домогтися повної і незворотної незалежності, суверенності й державності України, приклавши для цього максимум зусиль.

Ми з Вами шановні колеги творимо новітню історію Київської області. Тому аналіз і оцінка наших дій мають здійснюватися виключно через призму їх відповідності історичним основам українського державотворення та соціальним і національним інтересам наших виборців.

Всеукраїнське об'єднання "Свобода" вітає Вас з головними українськими святами ‒ Днем Державного Прапора та 20-річчям Дня Незалежності України та бажає всім вам сил і наснаги у праці заради процвітання нашої Батьківщини", - ідеться у заяві, виголошеній 23 серпня на 9-й сесії Київської обласної ради VI скликання головою Київської обласної організації ВО "Свобода" та уповноваженим представником фракції ВО "Свобода" в Київській обласній раді Святославом Ханенком.

Прес-служба Київської обласної організації ВО "Свобода"