13 лютого
Богдан Мельничук: В Ірпені "зник" депутат-"регіонал"

Вже понад рік ірпінські виборці з вулиць Центральної, Т. Шевченка, Д. Паламарчука, В. Сидорука, Ю. Гагаріна в очі не бачили свого депутата. Не з'являвся він і в сесійній залі. Але ще дужче від обдурених виборців зустрітися з Ігорем Вишняковим прагнуть виконавці Державного відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України.

Для того, щоб більш наочно показати, як знаний "меценат", "благодійник", "інвестор" та забудовник докотився до такого життя, варто зробити стислий екскурс у його бурхливу біографію.

У жовтні 2010 року Вишняков був обраний депутатом Ірпінської міської ради від партії "Діти війни". Але на першій же сесії публічно заявив про своє шалене кохання до "Партії регіонів" і перебіг до її лав. Але й після цього не зупинився на досягнутому. Щоби гарантовано убезпечити свою злочинну будівельну діяльність від будь-яких перепон, запропонував "долю" від прибутків сину тодішнього президента Януковича Віктору, на що той милостиво пристав. Це дозволило не лише безкарно винищити десятки гектарів лісопарків, незаконно забудувати їх багатоповерхівками, шахраювати, підробляти документи, але і в решті-решт угніздитися у крісло секретаря Ірпінської міської ради. Та ненадовго ‒ всього на тиждень.

25 лютого 2014 року під тиском громади секретар Ірпінської міськради Вишняков разом із міським головою Скаржинським та першим-другим заступником Борзилом написали заяви "за власним бажанням" і "добровільно" склали повноваження.

На виборах у жовтні 2014 року Ігор Вишняков знайшов достойну заміну "регіоналам" і став "новим обличчям" у команді Володимира Карплюка. Кому відійшла "доля" Вітька Януковича за "дах" ‒ можемо лише здогадуватися. Але зарахування мільйонних пайових внесків місту роботами, які ніколи не виконувалися Вишняковим, проходило вже за дієвого лобіювання нинішнього міського голови. Не без сприяння ірпінської влади вдався Вишнякову і продаж аж за 25 мільйонів дитячого садочка, побудованого на вкраденій землі без сплати 253 тис. грн відновної вартості за знищений лісопарк, без проекту і відповідних дозволів.

Як стало зрозуміло трохи згодом, це була підготовка до спішної евакуації за межі історичної батьківщини. Бо на рідній землі його сліди враз пропали.

Чому так сталося, стає зрозуміло з ухвали Печерського районного суду Києва від 5 січня 2016 року: тимчасово обмежити Вишнякова Ігоря Анатолійовича у праві виїзду за межі України до виконання зобов'язання по виконавчому провадженню №28803532. Виявляється, Вишняков заборгував ПАТ "ВТБ БАНК" без малого 16 мільйонів гривень. Але покинути рідні пенати йому вдалося ще до набуття ухвалою чинності. До того ж встиг переписати частки уставного капіталу заставного підприємства на тестя, десь подіти шикарне авто JAGUAR XJ8 та "підчистити" решту слідів так, що згідно з повідомленням ДПС України №114019, "платник податків з вказаним податковим номером на обліку в органах ДПС взагалі не перебуває".

Отак зник шустрий діляга, практично бездомний жебрак Вишняков, а в далекій Іспанії виник ще один заможній громадянин, доброчесний платник їхніх іспанських податків ‒ не факт, що під тим же прізвищем.

Звичайно ж, банк, якщо впреться, зможе профінансувати всі пекельні кола нашого вибіркового правосуддя і домогтися повернення злодія в Україну. Але скільки це коштуватиме, як довго буде тягнутися і чи призведе до повернення поцупленого ‒ невідомо. Цілком імовірно, що банкірам буде вигідніше списати гроші у збитки і забути про це. При їхньому бізнесі це допустимі ризики.

А от кому вже точно нічого не світить при хоч яких розкладах ‒ то це тим, хто додумався купити у шахрая Вишнякова квартиру. А таких ‒ сотні. Як не галасуй, скільки не перекривай дорогу, а від того ні газ, ні світло у холодних оселях не з'являться.

Богдан Мельничук, депутат Ірпінської міської ради від ВО "Свобода"