22 грудня 2016
Богдан Мельничук про сесію Ірпінської міської ради: Хай рука тому відсохне, хто себе обділить!

Чергова 26-а сесія Ірпінської міської ради 22 грудня 2016 року вирізнялася з купи собі подібних хіба тим, що проект порядку денного депутатам надіслали аж за 9 днів до засідання! Це добра новина. Погана (чи скоріш звична) тому, що проекти рішень, необхідні для роботи, надійшли за добу до засідання і більшість додатків та проектів знову засекретили. Звична практика, за врядування Карплюка та Денисенка заднім числом дописувати в документи все, чого душа забажає. Наприклад, зміни до бюджету за 2016 рік взагалі залишилися втаємниченими - голосували навіть без проекту рішення.

Основний документ для життя і функціонування міста - бюджет на 2017 рік - депутати отримали лише за 5 хвилин до засідання. Відразу впало в око, що витрати на оплату енергоносіїв та комунальних послуг лише по управлінню освіти і охорони здоров'я заплановано 26 млн.грн. Це окрім оплати праці педагогічного і медичного персоналу. А така децентралізація обмежує використання коштів міського бюджету на розвиток громади і може привести до скорочення мережі освіти та охорони здоров'я, скорочення працівників бюджетної царини.

Під час розгляду питання "Про внесення змін до комплексної програми "Турбота" ми так і не почули відповіді, про кого це така турбота - 720 тис. грн. у рік на пільговий зв'язок? Якщо на відшкодування витрат на пільгове перевезення (автобусне) виділяється 1млн. 230 тис. грн., то як зрозуміти надання безкоштовного проїзду призовниками АТО в межах м. Ірпінь та селищ за рахунок підприємств - 500 тис. грн.? Це все ухвалюється без розгляду й обговорення. Право щось коментувати Карплюк визнає лише за собою. Всіх інших позбавив голосу. Та й для чого? Членів "Нових облич" цікавлять лише свої шкурні питання. За решту голосують автоматично, як Карплюк скаже.

Як приклад - голосування за питання "Про затвердження Угод про внесення змін до Договорів про залучення коштів замовників будівництв…", коли в питанні включено 12 різних забудовників та адрес, і всього 2 копії угод… За що голосуєте депутати? Байдуже - проголосували!

Далі пішли святкові подарунки для забудовників, зокрема депутатів. На перший погляд, питання безоплатної передачі з комунальної власності територіальної громади м.Ірпінь до комунальної власності громади селища Гостомель фактичних витрат із придбання обладнання дитячого майданчика коштом міського бюджету не викликає сумнівів. Гостомель є великим наповнювачем міського бюджету. Але насторожує вартість майданчика - 131 тис. грн. І що це за тренажери такі по 14-16 тис. грн.? Та й баскетбольна сітка з одним кільцем за 14400 гривень? І комплект огорожі дерев'яної за 26500 гривень!

Упродовж трьох днів намагався отримати додатки до питання №25 "Про безоплатну передачу з балансу виконавчого комітету на баланс комунальних господарств…" - пошуки безрезультатні. Так на сесії і не було цих шести додатків - зникли кудись. Вірні депутати "Нових облич" звичайно відголосували, але які фактичні витрати за капітальними видатками проведено за рахунок місцевого бюджету та передано на баланс шести комунальних господарств - надійно втаємничено. Швидше за все, мова про десятки мільйонів гривень за реконструкцію центральної площі. І ці цифри все ще змінюють…

Тільки зараз проголосували питання "Про надання дозволу здійснювати роботи з розроблення проектної документації та проведення робіт по об'єктах інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури" Мирошнікову, Курілайтене, Пєшому, ПАТ "Київське спец.РБТ", ТОВ "Глобал Девелопмент" взяти участь у фінансуванні капітального ремонту центральної площі в м. Ірпінь на вул. Шевченка. Хоча ремонт закінчено добрих два місяці тому. Невже з'явилася термінова необхідність переробляти…!?

Громадянину Карпенку Б.В. (за дивним збігом - повному тезці голови архітектурної комісії Ірпінської міської ради) дозволили фінансувати роботи з розроблення проектної документації та здійснення капітального ремонту прибудинкових територій за адресами вул. Тургенівська, 104 та вул. Садова, 69 - Prozorro!

Повною таємницею навіть після голосування залишилося те, кому із забудовників зменшили пайовий внесок за:

1.Лавки та квітники на центральній площі (вул.Шевченка( - 546 тисяч гривень.

2. Ремонт тротуару на вул.Гостомельське шосе - 240559 гривень.

3.Ремонт тротуару на вул.Северинівська - 259495 гривень.

4.Фактичні витрати на будівництво парку "Центральний" - 5 298469 гривень.

5. Встановлення обладнання (тренажери) на міському стадіоні м.Ірпінь - 168918 гривень..

Проте досить зрозуміло, що аж за два роки ЖБК "Гранд Віллас Україна" зараховуємо, як пайову участь 111490 грн. роботи з монтажу зовнішнього освітлення - це фактичні витрати з будівництва парку В.Правика на вул.Садовій, 35 Б. А ще 1 457469 грн. - фактичні витрати з будівництва парку "Центральний" (облаштування дитячого майданчика). Критикани і піарники все словоблудять, що Гранд Віллас причетний до міського голови Карплюка…

Те, що в помпезно відкритому парку "Центральний", не закінчено будівництво свідчить і рішення про передачу будівельних матеріалів КП "Ірпіньзеленбуд". Майже на 800 тис. грн. збільшило свій статутний фонд КП "Ірпіньзеленбуд" прийнявши будівельні матеріали від виконавчого комітету, управління освіти і науки, відділу культури та УЖКГ "Ірпінь" із зобов'язанням укласти угоду з підрядною організацією та передати їй вказані матеріали для виконання будівельних робіт. Правда, які матеріали і що будуть будувати - не відомо.

Добродію Мінаєву В.М. зменшуємо пайовий внесок на 841074 грн. прийняттям до комунальної власності територіальної громади м.Ірпінь фактичних витрат на капітальний ремонт дороги по вул.Лісова, 6 у м.Ірпінь.

Забудовнику Ващенко В.М. зменшуємо розмір пайового внеску на 1465197 гривень, прийнявши до комунальної власності фактичні витрати на будівництво зливової каналізації по вул.Пушкінська.

Звісно, за таких потужних зарахувань вищезгаданим якихось 30 тис. фактичних витрат Карпенку М.І. на капремонт мереж зовнішнього освітлення по вул.Західна - це дріб'язок.

Варто зазначити, що не поталанило цього разу підприємцю Осипенко Д.В. Молодий забудовник витратив на капремонт дороги на Нігояна. Йому також, як годиться, зменшили пайовий внесок на 954205 гривень. Але "невдячна" громада, близько 100 мешканців вул. Нігояна, Тургенівської, 8-го березня, Центральної, підписали протест проти незаконного будівництва чотирьох багатоповерхівок у приватному секторі та своєю присутністю в сесійній залі не допустили затвердження детального плану забудови території їхнього кварталу. Всього 15 голосів нашкребли "Нові обличчя" Карплюка з 19 необхідних. Злі язики подейкують, що це Карплюк таким чином знищує конкурентів. Питання, що робити з незаконно збудованою 10-поверхівкою і тими громадянами, які купили там житло, залишилося відкритим. Не ясно, що робити і мешканцями приватного сектора, яким у городах звели хмарочос, і де були під час будови правоохоронні органи й архітектурно-будівельна інспекція?

Наостанок хочеться відзначити небачену щедрість забудовника Мирончука А.А. (незаконні будівництва по вул.Єсеніна 30, Єсеніна 31 і інш.). Цей "достойник" передав до комунальної власності громади м.Ірпінь автобус ПАЗ-320540, який тут же безоплатно передали комунальному підприємству "Ірпіньводоканал". І до ворожки не ходи - це зарахування пайової участі забудовнику. Можливо, ще й авансом…

А ще пощастило наближеному до міського голови забудовнику, депутату "Нових облич" Оверку І.І., який відхопив ділянку 550 м2 на в'їзді в Ірпінь, по вул. Соборна 2/2 а. За взаємною згодою шмат громадської землі в оренду зі зміною цільового призначення (будівництво та обслуговування АЗС - для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови) передав йому колишній депутат, секретар земельної комісії міськради. Подейкують, ніби той депутат довго не міг узаконити три земельні ділянки з десяти в Стоянці, і це такий розрахунок за голосування "Нових облич". Але що не наговорять заздрісники, а особливо ті, "кто нічево нє сдєлал для города".

Завершилася сесія приємною новиною для тих 34 громадян, яким попереднім сьогоднішнім рішенням було відмовлено в наданні земельних ділянок, для тих, хто взагалі не отримав ще наділа і, в першу чергу, воякам-учасникам російсько-української війни.

ТОВ "Торговий Дім "Прогрес" відмовилося від права власності на земельну ділянку 1.5839 га. по вул. Кошового 13 Б і вона переходить до територіальної громади Ірпінської міської ради. Є надія, що 200 громадян отримають по 5 соток… Хоча, швидше за все, знайдуться більш "достойні" претенденти.

Насамкінець. Хто не має грошей на цирк - приходьте раз на місяць на сесію міськради: тут весело.

Депутат Ірпінської міської ради від ВО "Свобода" Богдан Мельничук