16 грудня 2016
Цинічні викрутаси бучанських чиновників або чому Бучанському "меру" не вдасться переписати фінал казочки про Колобка

"Лови злодія…!" - відчайдушно репетують самі злодії.

Спочатку відсторонений, затим повернений до виконання службових обов'язків міський голова Бучі Анатолій Федорук всіма силами і доступними методами намагається висковзнути із обіймів української Феміди.

У межах проєкту під кодовою назвою Колобок (це той, що і від баби і від діда втік, і від прокуратури намагається п'ятами накивати) Бучанська міська рада надумала судитися з державою Україна, зокрема з Кабінетом Міністрів України, Державним агентством лісових ресурсів України, Українським Державним проєктно-лісовпорядним виробничим об'єднанням "Укрдержліспроект" та власним комунальним підприємством "Бучанське управління житлово-комунальне господарство Бучанської міської ради". З цієї нагоди і було скеровано позивну заяву до Київського господарського суду.

Цього разу, щоб Ви навіть не сумнівалися, бучанські доброзичливці виступили на захист прав власності територіальної громади та приватних землекористувачів на нерухоме майно.

Так хто ж зазіхнув на власність територіальної громади, на майно приватних землекористувачів? Хто ці "зазіхали"? Так ясно ж хто! Зі слів "мерської" команди, це всі ті, що вважають Федорука злодієм, а міську раду причетною до дерибану майна бучанської громади, та ті, хто не повірив у казочку Федорука, що лісів у Бучі не має, а є лише самосів зелених насаджень.

Тепер чиновники "мерської" команди хочуть витребувати з Ірпінського відділу Києво-Святошинської прокуратури матеріали лісовпорядкування 1988-1989 рр., визнати недійсними таксаційний опис, карту-схему та план лісонасаджень Бучанської лісової дачі Бучанської лісогосподарської установи Київської області та ще й витрати Судового збору покласти на відповідачів, тобто на нас з вами…

Людською мовою - Бучанська міська рада намагається довести, що 890 га "Бучанської лісової дачі", в дерибані якого і звинувачують очільника Бучі, це не ліс І категорії, а казна що. Основними доказами служать міфічний Генеральні плани селищ Буча та Гостомель 1967-68 року й навіть заповіти давно померлих громадян…

Дозвольте нагадати забудькуватим народним обранцям, що Бучанський лісгосп Київського обласного управління комунального господарства був створений в 1954 році, згідно з наказом №68 Міністерства лісового господарства СРСР від 13.03.1954 р. на базі Бучанського лісництва, яке вже було створено після війни. До того лісові масиви входили до складу Бородянського лісництва. За матеріалами лісовпорядкування, яке проводилось через кожні 10 років, загальна площа Бучанського лісгоспу становила 4461 га і поділялася на вісім лісових дач. Найбільша Ірпінська - 1450 га, далі Бучанська - 890 га. Контора лісгоспу розташовувалася в Бучі по вул. Полтавській, 4.

Згідно з Постановою Ради народних комісарів від 17 жовтня 1944 року №2057-р, всі лісові масиви, які ввійшли до складу Бучанського лісгоспу, були віднесені до лісів І групи - категорія зелені зони. Постановою РМ УРСР від 15.05.1963 р. за №579 виділено курортні ліси, а на основі Постанови РМ від 15.07.1965р. №869 виділена Лісопаркова частина лісів зелених зон - всього 3766 га Бучанського лісгоспу, куди входили Ірпінська та Бучанські дачі.

Ліси були особливо цінною зеленою зоною Києва і використовувались для оздоровлення та задоволення культурних і естетичних потреб населення.

В Ірпінській лісовій дачі переважала сосна звичайна - майже 95%, дубові насадження до 2%, решта - берези, тополі, клени, ясени та вільха. До слова, вільхи чорної (штучне походження) всього було виявлено 2 га.

З лісогосподарських робіт проводилась рубка догляду з формуванням ландшафту, вибіркові санітарні рубки - засохлих та дерев, що всихають, зі свіжим пошкодженням, а також очистка лісопарків від бурелому. Лісорозведення - посадка культур сосни, дуба та ясеня проводилась в невеликих об'ємах через відсутність площ. Вируб головного користування не проводився.

Замітаючи сліди варварського знищення сотень гектарів лісопарків, ще в липні 2012 року рішенням №757-28-VI Бучанська міська рада ліквідувала комунальне підприємство Київської обласної ради "Обласний лісгосп" та провела, так звану реорганізацію, приєднавши лісгосп до свого комунального підприємства "Бучанське УЖКГ".

Активісти і небайдужі мешканці Приірпіння виграли всі суди - Ірпінський міський суд, Апеляційний суд Київської області та Вищий спеціалізований суд у Бучанської міської ради, зупинили чергове знищення Лісопарків і вже повернули до комунальної власності 14 га "Бучанського Межигір'я Калетника" та 12 га Межигір'я - 2.

Нині злодії все ще не полишили сподівань уникнути кари за розкрадання майна громади. Але даремно. Як би вони не тягнули час, придумуючи все нові і нові нісенітниці на своє виправдання, ми зробимо все можливе, щоб ніхто не вийшов сухим із води. На черзі ірпінські шахраї та торбохвати.

Ігор Домбровський, депутат Київської обласної ради від ВО "Свобода"